
Aktivitetsrapport 2018, Prosjektleder NCE Blue Legasea, Wenche Uksnøy

NCE Blue Legasea

Gjennom radikale innovasjoner innen fangst, fiskeri- og prosesseringsteknologi, samt verdiøkning på marine produkter, skal NCE Blue Legasea løfte en av Norges viktigste eksportnæringer.
Visjon
NCE Blue Legasea skal være en katalysator for unikt tverrsektorielt samarbeid, for å styrke verdiskaping og konkurransekraft for medlemsbedriftene og fiskerinasjonen Norge.
Norwegian Centre of Expertise
Våre partnere om NCE statusen

Annik Magerholm Fet, NTNU

Per Magne Eggesbø, Ramoen

Leif Kjetil Gjendemsjø, Pharma Marine

Robert Wolff, Sintef Ocean

Tormod Thomsen, Firmenich Bjørge Biomarin
Ny marin helseindustri

Fra hav til bord med Møreforsking

FoU-mobilisering 2018
#digitalharvesting
Fokusgruppe fiskemel
Fokusgruppe fiskemel er etablert for å jobbe sammen om å definere egenskaper og spesifikasjoner for melprodukter for å fremme markedsrettet produktutvikling, høyne kvalitet og dermed sikre bedre markedsvilkår for denne type produkter. Der har vært to samlinger i 2018 hos to av medlemsbedriftene; Firmenich Bjørge Biomarine i mars og hos Innolipid i august.
I august fikk vi i tillegg til gode diskusjoner presentert pågående forskning fra Linda Nygård som forsker på helseeffekt av hydrolysert fiskeprotein – og Kristine Kvangarsnes som forsker på proteinoksidasjon, og omvisning i Innolipid`s laboratorie.
Vi ser frem til å jobbe videre med denne gruppen – andre tema som er løftet frem til diskusjon er:
Hvordan møter vi utfordringene med innmat, bein, aske, fettinnhold med bruk av restråstoff? Hvilke andre komponenter enn protein innhold gir helseeffekt? Hvordan bygge marint protein kategori videre?

Analyser i marin næring

Fra hav til marin ingrediens
FNs bærekraftsmål nr. 3

Bærekraft på nasjonal dagsorden
FNs bærekraftsmål nr. 8


PEDER STETTE, Optimar
Hvordan har året vært for din bedrift?
2018 har vært et spennende år med den største aktiviteten i bedriftens historie. Med en fantastisk gjeng av medarbeider har vi levert fabrikker over hele verden for produksjon av mat fra havet. I tillegg har vi fått nye eiere fra Tyskland med det familieide selskapet Haniel. De har en langsiktig strategi innenfor havrommet, og det skal bli spennende å være med å realisere dette gjennom Optimar.
Hva har vært det største utfordringen i 2018?
Etter kraftig vekst de siste 3 årene har vi mer enn doblet antall ansatte, og en slik vekst krever et omfattende systematiserings og standardiseringsarbeide for å kunne levere kvalitet og konkurransekraft. Endringer internt er krevende prosesser samtidig som man skal levere prosjekter til kunder. Det er fullt fokus i hele organisasjonen for å hele tiden ta et nytt steg for å bli en enda bedre leverandør for for våre kunder, og vi ser forbedringer hver dag.
Hva er det mest positive som har skjedd i 2018?
Det er to ting jeg vil ta frem som spesielt positivt og inspirerende. Det første er alle våre nye ansatte som tar med seg ny kunnskap og nye erfaringer inn i bedriften. Jeg ser hver dag det bobler av engasjement og interesse for å løse utfordringer, og det er dette som er den virkelige verdien i Optimar. Det andre er vår unike posisjon i det digitale skiftet. Vi har eiere og ledelse som er genuint interessert i teknologi og digitalisering, og vi ser at vi kan ta en posisjon innenfor fiskerinæringen med vår nyutviklede digitale plattform «Commander».
Hva skjer i 2019 i din bedrift – hva tenker dere om tiden fremover og hvilke ambisjoner har dere?
Optimar skal utnytte muligheten som ligger i havet til å bli en ledende leverandør av produksjonsløsninger. I 2019 skal vi bygge Optimar til å bli et solid fundament for global vekst gjennom nye markeder, nye produkter og oppkjøp av andre bedrifter.


OLA INGE GRØNNEVET, Halstensen Granit
Hvordan har året vært for din bedrift?
2018 er det første ordinære driftsåret til fabrikktråleren Granit. Rederiet ser at inntektssiden er tilfredsstillende, men utgiftssiden må arbeides noe med. Driften var basert på en vinter sesong hvor en fisket hvitfisk, rekefiske på sommeren og hvitfisk på høsten frem mot jul.
Hva har vært det største utfordringen i 2018?
De største utfordringene har nok vært en kontinuerlig prosess hvor en har tilpasset / gjort endringer på fabrikkutstyret. Dette er ikke uventet i første driftsår, men har nok påvirket produktutvalget og inntjeningen noe.
Hva er det mest positive som har skjedd i 2018?
Rederiet har et akseptabelt første driftsår hvor spesielt rekefiske har bidratt positivt. Steg for steg har en også utbedret og forbedret fabrikkmaskineriet som en ser positive resultater av.
Hva skjer i 2019 i din bedrift – hva tenker dere om tiden fremover og hvilke ambisjoner har dere?
I januar 2019 blir det gjennomført et verkstedopphold hvor en vil gjennomføre endringer i fabrikkmaskineriet. Vi ser da en forbedring av produksjonsprosessene hvor en forbedrer flyten og kvaliteten. På sikt vil dette bidra positivt i form av bedre priser og reduserte kostnader
FNs bærekraftsmål nr. 12
FNs bærekraftsmål nr. 14


PER HELGE DEVOLD, Enriched Food
Hvordan har året vært for din bedrift?
Vi har tatt en idé om å tilby helsebringende og smaksrike produkter som enkelt kan brukes i det daglige kostholdet til markedet. 2018 har på alle måter vært et oppstartsår med alt som det innebærer. Det har vært en spennende reise med god støtte og oppfølging fra Innovasjon Norge, Skodje Næringsfond og Sparebanken Møre samt godt samarbeid med Pharma Marine har gjort at vi har hatt en effektiv oppstart.
Hva har vært det største utfordringen i 2018?
Det er spennende å ta til markedet et nytt helsebringende og smaksrikt produkt som bidrar til å gjøre det daglige kostholdet sunnere. Posisjonering av et nytt produkt i en ny varekategori er nok det som krever mest presisjon og som tar tid. Samtidig så krever det disiplin å ivareta våre ambisjoner for bærekraft i alt vi gjør.
Hva er det mest positive som har skjedd i 2018?
Samhandling og positivitet har vært avgjørende for å ta ENRICHED til markedet på kort tid. Lokale fartøy fra rederier som Strand, Ramoen, Havfisk og Granitt som tar vare på alt restråstoff og prosesserer det om bord har vært avgjørende for kvaliteten i sluttproduktet som produseres av Pharma Marine.
Ellers er det veldig positivt at vi ser at konseptet ENRICHED treffer godt på megatrender som Helse og Bærekraft, og er helt i tråd med de tankene vi har for vår videre drift.
Hva skjer i 2019 i din bedrift – hva tenker dere om tiden fremover og hvilke ambisjoner har dere?
Vi har tatt et lite steg på en lang reise så langt og vi vet vi har mye jobb foran oss. I 2019 skal vi fortsette å bygge merkevare kjennskap og merkevare kunnskap til merket ENRICHED. Vi skal bygge nye relasjoner til kanalene vi skal bruke i vår markedsføring. Samtidig skal vi ha tydelig fokus på forbrukeren og lære mer. Ambisjonene er selvsagt å øke kundemassen og samtidig se på nye muligheter for å utvide produktspekteret med nye måter å få omega-3 fra norske bærekraftige fiskeri inn i det daglige kostholdet.
FNs bærekraftsmål nr. 9
