
Aktivitetsrapport 2018, Per Erik Dalen, CEO

GCE Blue Maritime Cluster

Møre Ocean Lab
Fra offshore til cruise
En komplett maritim klynge
Digitale tvillinger optimaliserer drift
Skaper møteplasser

The Human Side of Digitalization
Stor verdiskaping
GCE Blue Maritimes klyngeanalyse 2018

Andre nøkkeltall
Se NRK-sendingen fra klyngekonferansen
NRK sendte «live» fra ÅKP Blue Innovation Arena under GCE Blue Maritimes klyngekonferanse. Omstilling i den maritime næringa og fremtidens arbeidsliv var tema. Se TV-sendingen NRK-sending fra klyngekonfernsen

Fokusområde
Økt hastighet i produktinnovasjon
Fokusområde
Økt hastighet i prosess- og organisatoriske innovasjoner
Fikk status som Norsk Katapult



DANIEL GARDEN, Direktør Marine Saint-Gobain
Korleis har 2018 vore for Saint-Gobain?
2018 har gjeve oss ei generelt sett god omsetning og fleire av verksemdene våre innanfor marine nådde budsjettmåla sine allereie i Q3, medan andre kjem gjerne seint inn i nybyggingsprosessen og dermed har kjent på «oljesmellen» heilt fram til no sjølv om nye typar skip har vore kontrahert ved norske verft. Vi har i dag mykje av omsetninga vår innan nybygg til fiskeflåten, havbruk og cruise.
Kva har vore den største utfordringa?
Vi har mista gode folk gjennom naturleg avgang, og som har vore tøft å finne gode erstatningar for. Vidare har nokre av verksemdene vore tungt inne i oljeverksemda offshore og desse har hatt lange snu-operasjonar.
Kva har vore den største positive opplevinga?
Vi har sikra oss nokre gode kontrakter hjå verft i Kina som bygg passasjerskip for europeiske rederi, og vi har klart og halde posisjonen hjå verfta der. Vi har også merka at vår lange erfaring og kompetanse innan cruise/Ropax frå Europa har vore nyttig for norske designselskap og verft i samband med omstillinga verftsindustrien har vore igjennom. Vi ser at våre løysingar innan vektsparing og komfort er ettertrakta.
Korleis blir 2019 for Saint-Gobain Norge?
Innan skipsbygging gjeld dette hovudsakleg verksemdene våre Glava og Brødrene Dahl som alle har sin hovudaktivitet i Noreg. I tillegg handterer vi all maritim aktivitet i Weber ut frå Noreg. Vi ser med glede på omstillinga mot explorer-cruise, samt innovasjon innan design mot desse segmenta hos norsk bransje. Vi har ein god relevans innan slike skip og det veit bransjen å nytte seg av. Vi ventar omsetningsauke totalt sett i 2019.
Virtual prototyping
Virtuell prototyping er en programvarebasert utviklingsmetode som involverer modellering, simulering og visualisering av et produkt eller systems adferd under reell operasjon.
Etterhvert som produktkompleksiteten øker, vil fysiske prototyper bli flaskehalser i en vellykket produktlansering. Disse flaskehalsene gjør at verdensledende produsenter nå ser på virtuell prototyping og simuleringsbasert design som en mulighet til å sikre økt produktytelse og -kvalitet, til en brøkdel av tiden og kostnadene ved en konvensjonell bygg-og-test tilnærming.

GCE Blue Maritimes klyngekonferanse 2018
Gold label
Den europeiske Cluster Excellence Initiative har fornyet sertifiseringen av GCE Blue Maritime Cluster. Gold label anerkjenner klyngeorganisasjoner som demonstrerer svært profesjonell klyngestyring.

OTC Møre 2018
Ocean Talent Camp Møre ble arrangert for femte gang i år. Over 2000 elever og studenter møtte rundt 30 bedrifter og organisasjoner fra havnæringene. Et bredt spekter av spennende karrieremuligheter ble presentert. Konseptet er videreutviklet med blant annet en app der vi kommuniserte med ungdommene. GCE Blue Maritime Cluster tok i 2018 over rettighetene til konseptet Ocean Talent Camp fra Nor-Shipping, som ledet utviklingen av dette tilbake i 2011. Målet er å dele ideen og tilby næringsklynger over hele landet muligheten til å sette opp sine egne talentcamper i årene som kommer.

Fokusområde
Styrke de globale kunnskapskoblingene til verdensledende teknologi- og kunnskapsmiljøer
Workshop med Equinor

Fremtiden ligger i havrommet
Fokusområde
Styrke nasjonale kunnskapskoblinger mot forskningsmiljøer, klynger og maritime bedrifter


OLE NUSTAD, Adm. direktør, Sperre Compressors
Hvordan har året 2018 vært for Sperre?
Etter flere år med lav kontrahering i den maritime industrien opplever vi en svak bedring i det globale markedet i 2018. Vi forventer at dette forsterker seg i 2019.
Hvordan er konkurransesituasjonen?
Den globale konkurransesituasjonen tilsier at kravet til kontinuerlig omstilling er tiltagende. Vi ser økende krav til næringen som helhet i forhold bærekraftsmålene. Dette skaper utfordringer, men også betydelig muligheter. Fortsatt positiv samhandling i kombinasjon med et sterkt virkemiddelapparat er nødvendig for å opprettholde og forsterke kraften i klyngen.
Hvilke forventninger har dere til 2019?
For Sperre har 2018 vært et år hvor vi ser økt aktivitet i vårt totalmarked. Som eksportbedrift er vi avhengig av forutsigbare nasjonale og globale rammebetingelser, noe som gjør at våre forventninger til 2019 er avmålt.
Hvilken rolle kan GCE Blue Maritime spille i klyngen?
Samhandling i klyngen er en viktig faktor for å sikre konkurransekraft og vi mener at ÅKP/GCE Blue Maritime er på god vei til å bli en sentral allmenning både lokalt og nasjonalt. Hastigheten og behovet til digital omstilling har forsterket i 2018, og DigiCat katapult status vil forhåpentligvis forsterke klyngens mulighetsrom i forhold til dette.


GUNN MARIT MAURSTAD NEREM OG MADS STEFFENSEN, Youngship Møre
Hva er Youngship Møre?
YoungShip er en internasjonal interesseorganisasjon for unge arbeidstakere i maritime bedrifter. I YoungShip Møre har vi rundt 180 medlemmer og holder 7-10 arrangement i året der medlemmene våre får utvikle seg faglig og sosialt. Vi håper å være med på å styrke klyngen via å være en arena for samarbeid og nettverksbygging for unge arbeidstakere. Vi er en non-profit organisasjon og er fullt ut finansiert av medlemmene og samarbeidspartnerne våre.
Hva er deres syn på utviklingen i klyngen?
Mads: Det er imponerende å se hvor fort omstillingen til nye marked har gått for mange – kanskje spesielt for verftene. Det viser at klyngen har gode egenskaper i møtet med en industri som er hevdet å forandre seg veldig de kommende årene.
Gunn M: Samtidig ser vi at de som har holdt kontakt med kunder utenfor oljen gjennom offshoreboomen får igjen for det nå, og det håper vi viser at å åpne for nye markeder ikke nødvendigvis er et skifte, men heller en kompetanseutvidelse.
Hvilke områder er det viktig å arbeide med?
Gunn M: Når vi går gjennom store utfordringer økonomisk og markedsmessig tar det mye av fokuset vårt. Fremover håper jeg mange av oss vil få anledning til å løfte blikket og gjøre oss klare for fremtiden. Felles for mange av de nye markedene klyngen har gått inn i er at vi ikke har lokale kunder. Det kan gi en svekkelse av klyngeeffektene og for å motvirke det blir det viktig at vi gjør en aktiv innsats for å lære de nye kundene å kjenne slik at vi kan skape mest mulig verdi også for dem. I tillegg blir det avgjørende fremover å sikre god lønnsomhet i prosjektene man har vunnet, noe som vil være utfordrende når man samtidig går inn i nye marked der man selvsagt har mye å lære.
Mads: Det er vel brei enighet om at mye skal forandre seg i den maritime næringen i løpet av de neste årene. Det vil derfor være viktig at bedriftene, samt grundere og entrepenører, i klyngen satser på å utvikle de produkter og tjenester som skal skape «denne» forandringen.
Har og lyst å tilføye noe til det Gunn Marit sa: Når bedriftene nå er rundt om i hele verden for å selge produktene sine, vil det kanskje være enda viktige enn før å markedsføre klyngen og bygge den opp som et markenavn for å gi den ekstra dimensjonen til produktene og tjenestene som skapes her.
Hva er viktig for unge arbeidstakere?
Gunn M: Unge arbeidstakere skal lære mest mulig fortest mulig. Da er det viktig å havne i et miljø der man blir inkludert og møtt med utviklende oppgaver fra første dag.
Mads: Det er mye som spiller inn – både det som skjer på fritiden og det som skjer på jobb. Og så er det individuelle behov. Jeg tror derfor generelt sett at det er viktig for klyngens sin del at næringslivet består av et stort antall forskjellige bedrifter, og at kulturtilbudene i bysentrumene utvikles videre. Og så er det viktig at utdanningsinstitusjonene har et bredt tilbud av studier. På den måte forsterkes tilkomsten av unge mennesker til regionen.
Hvor er klyngen om 5 år?
Begge: Vi tror klyngen er på vei inn i en ny normal der det er mer variasjon mellom kundene og prosjektene våre enn før. Det er utfordrende men sikrer oss samtidig flere ben å stå på. De kundene og den kompetansen vi tilegner oss nå må vi beholde gjennom neste svingning i markedet.
Fokusområde
Skape globale SMB vinnere
The Explorer
